Blog Datum: 19-10-2017

Hoe schrijf ik een goed ondernemingsplan?

In een recent onderzoek van MKBservicedesk geven ondervraagde ondernemers aan dat het schrijven van een ondernemingsplan een gemist onderdeel is geweest bij de start van hun onderneming.

Maar liefst 44% van de ondervraagde ondernemers geeft aan dat ze als starter meer hadden moeten weten over het schrijven van een goed ondernemingsplan. Dit terwijl een goed ondernemingsplan vaak bepalend is voor de overlevingskansen van een onderneming, stelt MKBservicedesk.

De start van een ondernemingsplan

Waarom kijken zoveel startende ondernemers, ondanks de vele voordelen, op tegen het schrijven van een ondernemingsplan?

Ondernemers zijn vaak erg enthousiast over hun eigen ideeën, zonder dit te toetsen in de markt. Is er voldoende vraag naar mijn product of dienst? Heb ik veel concurrentie? Welke prijs of uurtarief kan ik vragen? Door het schrijven van een ondernemingsplan heb je als ondernemer goed inzicht in je doelgroep, concurrenten, marketing en het financiële plaatje.

Waarom is inzicht in je ondernemingkansen belangrijk?

Je start je onderneming vanuit een visie die je als ondernemer hebt. Door deze visie op papier te zetten wordt deze helderder. Het inzicht dat je krijgt vanuit het opschrijven van je ondernemingsplan zorgt ervoor dat je je visie altijd paraat hebt en hierop kunt terugvallen. Je hebt iets tastbaars waarmee je je onderneming verder kunt professionaliseren.

Bijvoorbeeld op het moment dat je een grote investering wilt gaan doen. Past deze wel binnen de visie van je onderneming? Gaat deze investering je verder helpen om je doelstellingen te behalen?

Ook wanneer sprake is van een mogelijke investeerder in je onderneming, zoals een business angel, kan een ondernemingsplan heel goed helpen. De ideeën die je in je hoofd hebt zitten worden op deze manier toegankelijk voor andere partijen, wat je weer kan helpen bij het aangaan van een financiering of een samenwerkingsverband.


Jeroen Labree van de Brilbus ondervond hoe het samen opstellen van een goed ondernemingsplan ervoor zorgde dat hij in no-time zijn financiering voor elkaar had.


Onderdelen van een ondernemingsplan

De vorm en omvang van een ondernemingsplan is voor iedere ondernemer anders. Wel zijn er enkele vaste onderdelen die een ondernemingsplan een goed ondernemingsplan maken.

 • Over de ondernemer(s): start je met één persoon of richt je met meer ondernemers samen een bedrijf op? Beschrijf hierin ook je/jullie persoonlijke kwaliteiten en al je meet meerdere mensen bent: jullie rollen binnen het bedrijf.
 • Visie en strategie van de onderneming. In deze paragraaf komt een beschrijving van de reden dat je je onderneming gestart bent. Maar ook: waar wil je staan met je onderneming over 1, 3 en 5 jaar? Wat zijn je doelstellingen?
 • De markt. Breng je afzetmarkt goed in beeld, bijvoorbeeld: hoe groot is de markt, is er ook een internationale markt, groeit of krimpt de sector, hoe zit het met aantallen starters en faillissementen, wat is de gemiddelde groei van bedrijven in deze branche.
 • Beschrijving van de activiteiten van de onderneming. Beschrijf zo specifiek mogelijk de activiteiten van je onderneming en hoe deze passen binnen de huidige markt. Gebruik bijvoorbeeld een SWOT-analyse. Analyse van de doelgroep. Maak een zo gedetailleerd mogelijke analyse van de doelgroep; wie zijn je klanten? Wat is de leeftijd? Geslacht? Regio? Opleidingsniveau?
 • Overzicht van de concurrentie. Welke andere bedrijven zijn je grootste concurrenten? Wat kun je van hun leren? Maar ook: wat zou je zeker anders willen doen en wat onderscheid jouw onderneming van deze ondernemingen?
 • Dit is meer dan ‘reclame maken’ of ‘een website hebben’. Dit is je verdienmodel. De voorgaande punten komen hierin samen. Dit onderdeel beschrijft namelijk hoe je je product of dienst succesvol ‘in de markt’ gaat zetten. Denk hierbij aan de vijf P’s die van belang zijn voor marketing:
  • Product: welk product ga je verkopen?
  • Plaats: vanuit waar ga je je ondernemingen starten?
  • Prijs: welke prijs ga je vragen?
  • Promotie: hoe zorg je ervoor dat mensen van jouw product of dienst op de hoogte zijn?
  • Personeel: ga je personeel aannemen? Zo ja, hoeveel en waarvoor?
 • Financiën. Het opstellen van een budget is een belangrijk onderdeel in deze paragraaf. Hiervoor dien je tevens de tarieven te berekenen die je wilt vragen voor je product of dienst. Ook geef je in deze paragraaf aan of je bankfinanciering of andere externe financiering wilt gaan aanvragen en hoeveel je nodig hebt.

Tips & Tricks voor het opstellen van een ondernemingsplan

Het opstellen van een ondernemingsplan lijkt op basis van bovenstaande onderdelen een hele klus, maar in feite ga je merken dat je als ondernemer deze zaken vaak wel in je hoofd hebt zitten. Een aantal tips & tricks bij het opstellen van je ondernemingsplan.

 • Maak je niet druk om het format.
  Een ondernemingsplan verschilt per onderneming en kan zo kort of lang zijn als past bij jouw onderneming. Begin met schrijven van het ondernemingsplan en besteed in eerste instantie geen aandacht aan hoe het ondernemingsplan eruitziet. Het belangrijkste is dat de inhoud klopt.
 • Stel jezelf vragen.
  Om het voor jezelf eenvoudiger te maken om het ondernemingsplan op te stellen, kun je jezelf vragen stellen. Wat wil ik bereiken met mijn onderneming in 1, 3 en 5 jaar? Wie zijn mijn concurrenten? Wat is er zo uniek aan mijn product of dienst? Wat vind ik leuk om te doen en wat kan ik beter uitbesteden? Wat zijn de verwachtingen voor mijn product of dienst de komende jaren in de markt?
 • Periodieke update.
  Het opstellen van je initiële ondernemingsplan is het startpunt, maar dat wil niet zeggen dat dit nooit kan veranderen. Door de jaren heen kan het natuurlijk voorkomen dat er wijzigingen zijn in je product of dienst, in je concurrentie-omgeving, in de markt of in je eigen inzichten.
 • Sturen en meten.
  Probeer zoveel mogelijk onderdelen van je ondernemingsplan meetbaar te maken met kengetallen. Op deze manier is het eenvoudiger om periodiek een analyse te maken hoe het staat met je doelstellingen en of er wijzigingen aangebracht dienen te worden in je ondernemingsplan. Rapportages en analyses kunnen je hierbij helpen. Vraag je NOAB-gecertificeerd administratiekantoor om je te helpen om deze op te zetten.

Angst voor het financiële onderdeel

Het schrijven van een ondernemingsplan vraagt erg veel energie en kan soms beangstigend zijn. Dit blijkt ook uit het onderzoek van MKBservicedesk en is daarmee niets nieuws.

Voor een groot deel van de ondernemers is het financiële plaatje en de boekhouding tevens een onderwerp waar ze meer over hadden willen weten als starter. Geen wonder dus dat de financiën van een ondernemingsplan vaak tot het laatst bewaard worden. Gelukkig hoef je als ondernemer niet alles zelf te kunnen en kun je voor verschillende onderdelen experts inschakelen. Zo ook voor de financiële kant van de zaak.

Hulp ligt om de hoek
Een NOAB- administratie- en belastingadvieskantoor kan je helpen om de financiën in je ondernemingsplan grondig op te stellen. Samen kunnen jullie een budget opstellen voor komend jaar. Daarbij wordt aandacht besteed aan de verwachte inkomsten en uitgaven, belastingen, rechtsvormen en eventuele financiering.

Overige zaken die belangrijk zijn om bij stil te staan bij het maken van een ondernemingsplan:

 • De drie financiële scenario’s (best case/gemiddeld/worst case);
 • Kostprijzen en daarmee tarieven en prijzen voor je product of dienst;
 • Het effect van belastingen op je winst uit onderneming. Denk daarbij aan de btw en de inkomstenbelasting.

De juiste rechtsvorm voor je onderneming

Kijk samen met je NOAB-gecertificeerd administratiekantoor naar het kiezen van een meest passende rechtsvorm voor je onderneming. Wellicht kies je voor een eenmanszaak, maar is een besloten vennootschap een betere match in verband met de risico’s die je als ondernemer loopt. De rechtsvorm is ook afhankelijk van het feit met hoeveel personen je de onderneming bent gestart of dat je partner meedoet.

Als je start als eenmanszaak is het slim om in je ondernemingsplan momenten in te plannen om te toetsen, met behulp van je financieel adviseur, of het tijd is om je eenmanszaak om te zetten naar een besloten vennootschap.

Vragen over het schrijven van een ondernemingsplan?

Heb je vragen over het schrijven van een ondernemingsplan? Wil je samen met je NOAB-kantoor een ondernemingsplan opstellen om ervoor te zorgen dat je onderneming goed van start gaat? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.

Lees meer over ondernemerschap

Deze blog is een momentopname en voor het laatst aangepast op 19 oktober 2017.

Vind een NOAB-kantoor bij jou in de buurt

NOAB kantoor zoeken

Zoeken binnen de kennisbank