Blog Datum: 03-10-2017

Vier alternatieve financieringsvormen voor mkb’ers en zzp-ers

De tijd dat een bank de enige optie voor financiering was, ligt ver achter ons. De opties voor alternatieve financieringsvormen zijn groot. Vier mogelijkheden hiervan op een rijtje.

Crowdfunding

Als ondernemer die op zoek is naar een financiering heb je vast gehoord van crowdfunding: een populaire manier van alternatief financieren.

Kleine Nederlandse ondernemers hebben vorig jaar €170 mln opgehaald met crowdfunding, een alternatieve vorm van financiering waarbij geldschieters direct contact hebben met een onderneming.Hoewel crowdfunding op macroniveau een marginale rol speelt, neemt de financieringsvorm in omvang sterk toe. De stijging bedroeg bedroeg vorig jaar 33%, zo blijkt uit cijfers van het gespecialiseerde adviesbureau Douw&Koren. Bron: FD

Bij crowdfunding wordt voor een specifiek project of bedrijf een crowdfunding project gestart. Het idee hierbij is dat meerdere, kleinere investeerders samen geld inleggen voor dit project of bedrijf. Het geld wordt dan vergaard door de ‘crowd’ in plaats van dat dit afkomstig is van één investeerder of financier. Door deze methode van het aanspreken van meerdere, kleinere investeerders heeft deze manier van financieren een goede kans van slagen voor mkb’ers en zzp-ers.

Crowdfunding is er in allerlei vormen en maten. Zo is er crowdfunding waarbij eerst 100% van de investering opgehaald moet zijn voordat het geld aan de aanvrager wordt verstrekt. Er zijn ook varianten waarbij de crowd een aandeel krijgt in de onderneming.

Omdat de crowd bij deze vorm van financiering overgehaald moet worden om te investeren, is het van belang dat het duidelijk is wat het doel is van de crowdfunding en waar het aan besteed gaat worden. Een NOAB-administratie- en belastingadvieskantoor kan je helpen bij het opzetten van het financiële model zodat je duidelijke doelen kunt formuleren voor deze crowdfunding.

In Nederland zijn inmiddels ruim 70 (!) platforms voor crowdfunding. Kijk vooraf goed welk platform past bij jou en je onderneming. In Nederland is er de brancheverenging van crowdfunding (startcrowdfunding.nl), waarop meer informatie te vinden is over de verschillende platforms.

Business angels

De business angel biedt voor (startende) ondernemers naast financiering, ook kennis en een netwerk aan jou als ondernemer aan. Een business angel wordt daardoor niet alleen gezien als een geldverstrekker, maar ook als een mentor.

Een business angel is daarom vaak een ondernemer met veel ervaring. Deze (ex-)ondernemer investeert zijn geld in veelbelovende bedrijven in ruil voor aandelen, een achtergestelde of converteerbare lening.

Door de constructie waarbij de (ex-)ondernemer niet alleen een goede investering vindt voor zijn geld op de langere termijn, maar ook zijn kennis kan overdragen, heeft deze vorm van financieren een goede kans van slagen voor startende en groeiende mkb’ers en zzp-ers.

Er zijn verschillende platformen waar je terecht kunt voor een investering van een business angel in jouw bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn capitalunion.nl, bannederland.nl (de vereniging van business angels netwerk Nederland) of matchinvest.nl.

Een business angel komt een onderneming binnen op het moment dat de onderneming in de groeifase zit. Als ondernemer is het op zo’n moment van belang dat een duidelijke groeistrategie op papier staat: een business angel zal immers in de toekomstige groei willen investeren.

Een NOAB-adviseur kan je helpen om de groeistrategie op papier te krijgen, evenals de unieke visie die jouw onderneming heeft om ervoor te zorgen dat je bedrijf interessant is voor een angel. Hierbij gaat het niet alleen om de cijfermatige kant van je business, maar ook om jouw drijfveren als ondernemer. De uitspraak ‘de vent, de tent en de cent’ is hier extra belangrijk omdat de angel en de ondernemer bij elkaar moeten passen en vertrouwen in elkaar moeten hebben.

Factoring

Factoring is debiteurenfinanciering. Een factoringmaatschappij neemt de vordering op de debiteur van je over, in ruil voor een percentage van de vordering of factoringfee per factuur. Oftewel: zij betalen jouw factuur (minus hun aandeel) aan jou en innen vervolgens zelf de schuld bij je klant. Hierdoor ben je als ondernemer niet afhankelijk van het moment dat de debiteur de factuur betaalt, maar beschik je direct over de betaling. Dit heeft een positief effect op je werkkapitaal en geeft minder stress en hoofdbrekens.

Deze manier van financieren heeft bovendien een goede kans van slagen omdat factormaatschappijen vaak mee willen doen op het moment dat de kwaliteit van je debiteuren goed te noemen is.

Een factormaatschappij zal niet altijd alle debiteuren van je overnemen. Het is daarom van belang om inzicht te hebben in de samenstelling van je debiteuren en het betalingsgedrag van je debiteuren vanuit het verleden. Je NOAB-adviseur kan je helpen een dergelijk overzicht op te stellen.

Diverse maatschappijen houden zich bezig met factoring. Op de website factoringvergelijken.nl vind je meer informatie en kun je een vergelijking maken tussen de verschillende factormaatschappijen zodat je een maatschappij kunt vinden die bij jou en je onderneming past. Ook hierbij kan een NOAB-kantoor je van dienst zijn.

Family & Friends

Kapitaal kan ook worden aangetrokken door een lening af te sluiten bij familie of vrienden. Het voordeel hiervan is dat de voorafgaande procedures relatief eenvoudig zijn.

Het grote nadeel van een financiering bij familie of vrienden is dat een goede privérelatie hierdoor kan verslechteren. Daarom is het van groot belang om de afspraken duidelijk op papier te zetten en dat beide partijen deze afspraken blijven nakomen.

Familie of vrienden zullen met name geïnteresseerd zijn in het terugverdienen van hun investering. Zij willen vooral weten of je de maandelijkse rente en aflossingen kunt gaan betalen. Het opstellen van een liquiditeitsprognose kan hierbij ondersteunend zijn. Een adviseur van het NOAB-kantoor kan je hierbij helpen.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van bovenstaande alternatieve financieringsvormen vragen? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.

Bronnen: KVK, ondernemersplein en FD
Deze blog is een momentopname en voor het laatst aangepast op 3 oktober 2017.

Vind een NOAB-kantoor bij jou in de buurt

NOAB kantoor zoeken